Graviola este fuctul unui arbore care creste in padurile tropicale din Africa, Asia de Sud Est si America de sud. Este cunoscuta in lume sub denumiri multiple (custard apple, cherimoya, guanabana, soursop sau paw paw) dar numele sau stiintific este Annona Muricata.
Acest minunat fruct a capatat, in ultima vreme, o deosebita popularitate ca si remediu natural contra virusurilor, ameliorarea durerilor si chiar adjuvant in unele tipuri de cancer.
Haideti, asadar, sa vedem in cele ce urmeaza, daca cercetarile sustin si ele aceasta popularitate.
Valori nutritionale ale soursop
O portie tipica de soursop este saraca in calorii, dar ridicata ca si valoare nutritiva – 100 gr cruda contine:
- Calorii: 66
- Proteine: 1 gr
- Carbohidrati: 16.8 gr
- Fibre: 3.3 gr
- Vitamina C: 34% din DZR
- Potasiu: 8% din DZR
- Magneziu: 5% din DZR
- Tiamina: 5% din DZR
Graviola contine, de asemenea, o cantitate mica de niacina, riboflavina, folat si fier.
Interesant este ca multe parti ale arborelui sunt utilizate in scop terapeutic, inclusiv frunzele si tulpinile.
De asemenea, poate fi utilizata la gatit si poate fi chiar aplicata pe piele.
Cercetatorii au descoperit o serie de beneficii pentru sanatate in ultimii ani – unele studii efectuate in eprubeta sau pe animale au concretizat ca soursop poate ajuta cu aproape orice, de la atenuarea inflamatiilor si pana la incetinirea dezvoltarii cancerului.
Graviola – beneficii pentru sanatate
Ingredientul sau activ este annonaceous acetogenins, o substanta care face parte din familia neurotoxinelor si are rezultate redutabile in lupta impotriva cancerului.
Sunt voci in lumea medicala care sustin ca ingredientul activ al plantei dauneaza bolnavilor de Parkinson. Desi nu s-au efectuat teste pe bolnavii de cancer, in studiile de laborator s-a observat ca extractul din frunze de graviola are un efect devastator asupra celulelor canceroase, si ca, consumul sau previne aparitia acestei boli.
Numeroase studii de laborator arata ca aceasta planta este un bun antiinflamator, analgezic, antidiabetic, antiulcer si antivital si ca are potential in lupta cu cancerul.
Un articol publicat in Mai 2010 in “International Journal of Molecular Sciences” arata ca in urma unui studiu de laborator s-a putut trage concluzia ca extractul de frunze de graviola amelioreaza durerile si reduce inflamatia.
Un studiu publicat in “Jurnalul African de Medicina Traditionala, Complementara, și Alternativa”, in 2008 sugereaza ca graviola ajuta in mentineea nivelului de zaharuri din sange sub control, fiind extrem de benefica bolnavilor de dibet.
Medicina traditionala din tarile de unde provine graviola foloseste aceasta planta in tratarea infectiilor de natura virala. Un articol publicat in The Journal of Ethnopharmacology” in Mai 1998, arata ca extractul de frunze de graviola a reusit sa distruga virusul herpes simplex.
Este un antioxidant puternic
Multe dintre beneficiile graviolei se datoreaza continutului ridicat de antioxidanti:
- taninuri
- saponine
- fitosteroli
- flavonoide
- antrachinone
Unele cercetari arata ca antioxidantii ar putea juca un rol in reducerea riscului de mai multe boli, inclusiv boli de inima, cancer si diabet.
Un studiu test-tub a analizat proprietatile antioxidante ale soursop si a constatat ca este capabil sa protejeze in mod eficient impotriva daunelor cauzate de radicalii liberi.
Un alt studiu in eprubeta a masurat antioxidantii din extractul de soursop si a aratat ca a contribuit la prevenirea deteriorarii celulelor.
De asemenea, a continut mai multi compusi ai plantelor care actioneaza ca antioxidanti, incluzand luteolina, quercetina si tangeretina.
Cum se consuma Graviola?
De la sucuri, pana la inghetate, soursop este un ingredient popular care poate fi savurat in diverse moduri.
In zonele tropicale se obisnuieste sa se bea ceai din frunze proaspete de graviola.
Pulpa poate fi adaugata in smoothie-uri, ceaiuri sau in retetele coapte (ajuta la indulcirea acestora).
Dar pentru ca are o aroma puternica, natural dulce, graviola este cel mai adesea consumata cruda.
In zona in care noi locuim, aceasta varianta este evident exclusa, asa ca cea mai la indemana varianta ar fi pudra de graviola sau sucul.
Am mai discutat si in alte articole ca o pudra obtinuta cu respect fata de plante si oameni este o alegere perfecta in lipsa variantei crude sau in cazuri de incompatibilitate de gusturi.
Va rugam sa luati aceste informatii ca atare, ele nu reprezinta sugestia noastra pentru tratarea anumitor boli si recomandam ca acest supliment sa fie luat la sfatul si sub observatia unui medic naturopat.
Bibliografie:
bmccancer.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12885-015-1133-0
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25133801
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24337133
www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/graviola
healthyeating.sfgate.com/benefits-graviola-leaf-8947.html
Wow, această postare chiar m-a pus pe gânduri! Îmi place cum combini cunoștințele practice cu un stil ușor. Conținutul ca…